Od IT-a do profesionalnog kulinarstva

“Privatni i profesionalni život u potpunosti su mi se razlikovali. Slobodno vrijeme koristio sam samo za istraživanje novih restorana i barova u Sydneyu, sve u želji da isprobam što više novih okusa i kombinacija. Stalno sam kuhao doma za prijatelje, uživao u eksperimentiranju, probavanju novih namirnica i začina, a onda sam u jednom momentu shvatio da cijelo svoje slobodno vrijeme i zaradu trošim jedino i samo na hranu i putovanje.” 

Gabriel Gutnik je Kul IN-ov polaznik koji dolazi iz glavnog grada Australije, Sydneya. Nakon uspješne karijere u IT-u odlučio je dugogodišnji hobi i strast pretvoriti u profesiju. Napustivši dobro plaćen i vrlo uspješan posao u IT-u, Gabriel je želio usmjeriti svoja znanja o tehnologiji, brandingu, zatim organizacijske i managerske vještine, u posao kojim se zapravo htio baviti od rane mladosti. Prije nego upisuje program u Kul IN-u Gabriel je kratko vrijeme radio kao profesionalni kuhar u catering tvrtki u Sydneyu gdje je uz pripremu jela sudjelovao u dekoriranju, serviranju i organizaciji. Radeći posao kuhara u profesionalnoj kuhinji, shvatio je da je donio ispravnu odluku, ali da mu je za napredovanje u karijeri, potrebno školovanje u kuharstvu.

Otkrivanje profesionalnog identiteta

- Školovanje sam započeo na Medicinskom fakultetu, a glavni predmet mi je bila anatomija. Iako u to vrijeme nisam bio siguran u izbor buduće profesije. Nakon što sam završio bakalaureat, prijatelj me pozvao da počnem raditi s njim u jednoj IT tvrtki. U to vrijeme je to bio prilično siguran posao koji ti je mogao omogućiti ugodan život, tako da sam odlučio pružiti šansu. Radio sam u IT- u deset godina. Bio sam dosta uspješan te sam tijekom godina dobio promaknuće i napredovao sam sve do vodećih pozicija. Radio sam na doista zanimljivim i sveobuhvatnim projektima, poput programiranja, bazama podataka, izradi aplikacija itd.

Privatni i profesionalni život u potpunosti su mi se razlikovali. Slobodno vrijeme koristio sam samo za istraživanje novih restorana i barova u Sydneyu, sve u želji da isprobam što više novih okusa i kombinacija. Stalno sam kuhao doma za prijatelje, uživao u eksperimentiranju, probavanju novih namirnica i začina, a onda sam u jednom momentu shvatio da cijelo svoje slobodno vrijeme i zaradu trošim jedino i samo na hranu i putovanja.

Putovanja i upoznavanje novih kultura i tradicija, uvijek je igralo važnu ulogu u mom životu, a posebice gastronomija kao dio društvenog i kulturnog identiteta. Kada sam shvatio da trebam promjenu, dao sam otkaz na svome poslu u IT-u. Želio sam se jednostavno maknuti iz ureda i okušati se u onome što me najviše ispunjavalo, kuhanju. 

Putovanja svijetom

-  Hrvatska je 40-ta zemlja svijeta koju sam do sada posjetio. Proputovao sam Aziju, Europu dva puta, Sjevernu i Južnu Ameriku, Karibe, a autom sam obišao Meksiko i odvezao se sve do Gvatemale. Putujući shvatio sam da mi kod putovanja nije nikada u fokusu hrana radi čistog jela i kušanja, već mi je zanimljiva socijalna važnost i uloga gastronomije. Kada sam posjećivao ruralna mjesta, uz hranu se uvijek vežu priče, sjećanja i osjećaji. Razgovarajući s mještanima shvatio sam da i klip kukuruza može biti super zanimljiv, naučio sam se poštivati proizvode, a najviše od svega ljude koji stoje iza njih. Putovanja su za mene tako uvijek uspomene nastale uz pričanja priči i dijeljenje momente uz hranu.

Ljeto s kamperom na Jadranu

- Kamperom sam prošao cijelu Jadransku obalu uzduž i poprijeko. Mogu se pohvaliti da sam obišao dobar dio morske Hrvatske i dio kontinenta. Hrvatska je toliko raznolika da sam jednostavno uživao. Bio sam iznenađen koliko ima različitih krajolika i mikroklima, svaki dio Hrvatske jedinstven je i ima karakterističnu prirodu. Sva ta raznovrsnost vidljiva je i u hrvatskoj gastronomiji koja je spoj brojnih utjecaja i kuhinja. Iznenadila me i restoranska scena koja itekako dobro prati sve veće trendove, a posebno mi se svidio veganski restoran Zrno u Zagrebu. Mladi su otvoreni i spremni su za nove ideje, tako da u Hrvatskoj možete isprobati vrlo zanimljive specijalitete, od lokalnih do suvremene gastronomije, a najljepše od svega je što momentalno kulinarska scena proživljava pravu revoluciju.

Kulinarsko školovanje

-  Kul IN je nadmašilo sva moja očekivanja, od izvrsno opremljenih predavaona, iskusnih predavača i odličnih predavanja, a posebno mi se svidio život s kolegama. Sve skupa mi je bilo neprocjenjivo iskustvo.

Najvažnije što sam naučio u Kul IN-u je biti odgovoran za svoju radnu jedinicu, surađivati s kolegama, ali i organizirati timski rad. Upoznao sam ljude iz cijeloga svijeta, kako je raditi s njima, učiti, koje su im životne navike. To iskustvo me naučilo koliko je važno otvoriti se prema ljudima. Nitko nije najbolji chef i niti jedna kulinarska tradicija nije najbolja, ljudi su ti koji stvaraju energiju. Svima koji dolaze u Kul IN savjetovao bih da ne dolaze po recepte, već po iskustvo.

Kuhanju se može gotovo svakoga naučiti, ali istinska inspiracija dolazi iz kvalitetnog timskog rada, a fino jelo nastaje u ugodnom radnom okruženju i zanimljivim idejama genijalnih umova.

Kuharski planovi           

- Želio bih ovo vrijeme što sam proveo ovdje i sve što sam naučio iskoristiti kako bih otvorio svoj restoran u stilu restorana-farme ili bih za početak probao s kamionetom u kojemu bih pripremao različita jela. Nemam želje biti executive chef fine dining restorana, san mi je osmisliti vlastiti brand hrane, koji će iza sebe imati nutricionističke kvalitete i jasno prepoznatljiv identitet. 

 

32.jpg 21.jpg 28.jpg 38.jpg 55.jpg 17122115_10158391965240500_777810827_o.jpg 17101179_10158391965335500_36748725_o.jpg 17091189_10158392012060500_2007900902_o.jpg 17149077_10158391965200500_1072580606_o.jpg 17121858_10158391965150500_1694897202_o.jpg 17101294_10158392012085500_1577382325_o.jpg 17106166_10158391965120500_1719967698_o.jpg 17121591_10158392012165500_2070713942_o.jpg 17148664_10158391965345500_1876074144_o.jpg 17105387_10158391973690500_1818544341_n.jpg 17092922_10158391973470500_2145976894_o.jpg 17036868_10158391973825500_761215080_o.jpg 17142155_10158391973635500_1810439104_o.jpg 17149004_10158391973875500_1472400356_o.jpg 17149092_10158391973725500_109556350_o.jpg 17149001_10158391973840500_907197195_o.jpg 17122263_10158391973595500_564002372_o.jpg IMG_8769.jpg IMG_7078.jpg