Ivana Peleš

„Većinu svog kuhanja radim u glavi.“

                                                                                               - Alain Ducasse

 

 

 

 

 

Ova izuzetno kratka, ali zato i izuzetno snažna uzrečica poznatog nekad francuskog, a danas monegaškog šefa kuhinje, odlično opisuje Ivanu Peleš, predavačicu ekonomske skupine predmeta u Kul IN-u. 

U svom sada već desetogodišnjem radnom iskustvu po završetku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Ivana se kroz vođenje raznih projekata i ureda poduzeća Applied Ceramics Inc., podružnice u Sisku, osnivaču i inicijalnom začetniku ideje o kulinarskom institutu Kul IN, Darku Sertiću, nametnula kao jedan od logičnih izbora za rukovodeće pozicije pri osnivanju instituta. Znanja stečena školovanjem te ona puno vrijednija iz prakse, kao i život te dobro poznavanje ekonomskih prilika u Sisku i općenito u Hrvatskoj, Ivanu su dobro pripremili za projekt Kulinarskog Instituta.

Iako ju je do 2011. godine za kulinarstvo vezala samo činjenica da je strastveni gurman, sa pokretanjem instituta ubrzo se našla u vodama kojima plivaju vrhunski šefovi kuhinja diljem svijeta. Kako opremiti profesionalnu kuhinju, kako odabrati odgovarajuće namirnice prema standardima vrhunskih šefova kuhinje te ono najvažnije kako ljudima iz struke približiti ideju Kulinarskog Instituta kao takvog te im pokazati kako se ovdje radi o puno kompleksnijoj i internacionalnoj priči od običnih škola kuhanja koje su se u posljednje vrijeme sve češće počele pojavljivati diljem zemlje.

Od 2015. godine Ivana se okušala i u za sebe sasvim novom području, predavanju. Stjecanjem pedagoško psihološke naobrazbe na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Ivana postaje predavač ekonomske skupine predmeta u Kulinarskom Institutu Kul IN. S obzirom na poslove koje je odradila od samog osnivanja instituta jedna je od kompetentnijih osoba koja polaznicima na jednostavan način zna približiti upravljačke te vještine poslovne komunikacije koje će im kasnije izuzetno dobro doći bilo da će raditi kao šefovi neke internacionalne kuhinje ili će se okušati kao samostalni poduzetnici u vlastitom projektu.

S obzirom na malena gastronomska remek djela koja svakodnevno nastaju u kuhinji instituta Ivana je sa poslom uspjela povezati još jednu od svojih strasti, a to je fotografija. Dobro je poznato da je hrana izuzetno zahtjevan „model“ za fotografiranje, ali isto tako i da slika govori tisuću riječi, pa je stoga svaka objava na webu, društvenim mrežama ili ostalim medijima toliko bogatija, kada se uz popratnu fotografiju odlično prenese entuzijazam polaznika te izazovu zazubice čitatelja s druge strane ekrana. 

 

Predmet: Management u ugostiteljstvu