Putovanje iz Brisbanea otkrilo mi je profesionalno slastičarstvo

“Po završetku programa slastičarstva u Kul IN-u počela sam graditi ideju o vlastitoj kompaniji u sklopu koje bi pripremala dekorativne torte, sitne catering slastice i kolače. Na moju veliku sreću za početak sam imala priliku vježbati u profesionalnoj kuhinji obiteljskog caffe bara, što je doista velika pomoć za svakog početnika. Slastice koje pripremam za dnevnu ponudu obiteljskog café bara Dancing Bean su komadne slastice. Radim zapravo klasičnu ponudu koju ćete često vidjeti po caffe barovima u Australiji. Na primjer trenutno radim brownies, karamele, tart od šljiva, pite od jabuka, sitne kolače od prhkog tijesta, kekse (zovemo ih “momenti za otopiti se”, radi se o dva velika keksa koji poput sendviča imaju punjenje između), tortu od mrkve, portugalske tartove s kremom i ostale.” 

Potaknuta željom za profesionalnim otkrivanjem doletjela je iz Brisbanea u Hrvatsku. Iako je studentica lingvistike, strast prema profesionalnom slastičarstvu nije ju puštala još od djetinjstva te se jednostavno morala uvjeriti ima li smisla njezina ljubav prema slasticama. Makenzie Mergard mlada Kul IN alumni danas ima svoj brand slastica pod nazivom Makenzie’s Cake Co. i osmišljava kartu obiteljske pržionice kave te inače poznatog brisbanskog caffe bara Dancing Bean. Uz miris kave i svježe pečenih portugalskih tarteva Makenzie nam je prenijela atmosferu Brisbanea, izazove poduzetništva i profesionalnog slastičarstva. 


Kul IN: Kada je počela tvoja zaljubljenost hranom i zašto si se odlučila baš za slastičarstvo, a ne za kuharstvo?

U hranu sam se zaljubila još u djetinjstvu sa svega šest ili sedam godina. Mama bi mi dopuštala da joj pomognem raditi večeru tako što bi mi davala male komadiće povrća i nožić s kojim sam ih znala rezati. Kako sam odrastala sve me više zanimalo pekarstvo i slastičarstvo, djelomično zato što sam istinski sladokusac te obožavam probavati torte, kolače i gotovo sve slatko no i zato što me razveseljava kada mogu ponuditi slastice koje sam sama pripremila. Deserti su poput slatke nagrade i treba ih se raditi s ciljem da razveseliš sebe i ostale. 

Kul IN: Što trenutno radiš i kako si se ostvarila u slastičarskoj profesiji?

Po završetku programa slastičarstva u Kul IN-u lagano sam počela graditi ideju o vlastitoj kompaniji u sklopu koje bi pripremala dekorativne torte, sitne catering slastice i kolače. Na moju veliku sreću za početak sam imala priliku vježbati u profesionalnoj kuhinji obiteljskog caffe bara, što je doista velika pomoć za svakog početnika i svjesna sam da nemaju svi takvu privilegiju. Trenutno moja kompanija još uvijek ima skromnu ponudu i reklamiram je jedino sistemom preporuke, zato što sam još uvijek student. Naime, studiram jezike i lingvistiku tako da nemam vremena dovoljno vremena posvetiti se samo razvoju svoje slatke priče, ali imam u planu u skoroj budućnosti otvoriti vlastitu profesionalnu kuhinju i zaposliti nekoliko slastičara zajedno sa mnom.  

Kul IN: Kako izgleda tvoj obiteljski caffe bar i malo nam opiši koncept?

Dancing Bean je pržionica kave i caffe bar u jednom, a pokrenuo ju je moj tata. Doista imam sreće što sam imala prilike učiti toliko od mog oca, posebice o poduzetništvu i radu u ugostiteljstvu i gastronomiji. Brisbane ima vrlo živahnu industriju kave, s jako puno caffe barova te je vrlo važno pratiti najnovije trendove i biti u korak s tehnologijom. Kada ideš u caffe koji sam prži svoju kavu, svakako možeš biti siguran da piješ svježu kavu i da je djelatnicima koji rade u tom lokalu doista stalo do kvalitete i do toga da serviraju najbolji proizvod. 


Kul IN: Koje se sve tvoje slastice mogu probati u Dancing Beanu?    

Slastice koje pripremam za dnevnu ponudu obiteljskog café bara Dancing Bean su komadne slastice. Radim zapravo klasičnu ponudu koju ćete često vidjeti po caffe barovima u Australiji. Na primjer trenutno radim brownies, karamele, tart od šljiva, pite od jabuka, sitne kolače od prhkog tijesta, kekse (zovemo ih “momenti za otopiti se”, radi se o dva velika keksa koji poput sendviča imaju punjenje između), tortu od mrkve, portugalske tartove s kremom i ostale. Tako da se radi više o jutarnjim slatkim snackovima uz čaj nego nekim fancy kolačima.  


Kul IN: Što bi izdvojila kao najvažniju lekciju koju si naučila od kada si počela raditi u profesionalnom slastičarstvu? 

Puno sam naučila, ali sam i svjesna koliko još moram učiti. Najvažnija lekcija koju sam naučila je da se ne živciram svaki put kad napravim pogrešku. Naravno mrzim griješiti i gubiti strpljenje, ali treniram samu sebe kako bi bila što profesionalnija i kako bi pronašla jednostavna i inovativna rješenja za popraviti greške.

Kul IN: Najveći neuspjeh?

Kada eksperimentiram s novim receptima dogode mi se greške . Nedavno sam tako probavala napraviti bezglutensku vegansku čokoladnu tortu. Izgledala je grozno i imala je još gori okus. Ne moram posebno isticati da je u slastičarstvu dovoljno jednu namirnicu izdvojiti iz recepta kako bi vam krajnji rezultat bio totalni promašaj. Kad smo kod te bezglutenske torte od čokolade, još uvijek radim na njoj … smije se Makenzie. 

Kul IN: Najveći uspjeh? 

Iako se većini ovo možda neće činiti nekim posebnim uspjehom, za mene osobno mi je najveći uspjeh bio kada sam dobila prvu narudžbu za tortu za 21. rođendan. Bilo mi je to prvi puta da sam dobila pravu narudžbu za složeniji desert i bila doista plaćena za to. Tada sam si tek osvijestila da su ljudi spremni doista platiti moje slastice. To mi je naravno dalo jako puno samopouzdanja. Od tada sam odradila puno narudžbi za razne svečane torte i svaki novi projekt me dodatno veseli, jer doista uživam pripremati torte posebno za specijalne prigode.


Kul IN: Što bi savjetovala svima koji planiraju otvoriti caffee bar ili slastičarnicu, što je najvažnije imati na umu prilikom kretanja u posao? 

Prvo bi im istaknula da to može biti vrlo spor proces, na primjer u Brisbaneu je tržište doista veliko i konkurencija je sve brojnija te je potrebno vremena kako bi se izgradila osnovna baza gostiju i kako bi se posao pokrenuo. S druge strane cijela gastronomija ili prehrambena industrija, posebice ona vezana uz kavu i slastice je odlična jer ljudi će uvijek htjeti piti kavu i jesti kolače, a još ako je u svemu tome prisutna ljubav, onda se sav trud isplati na kraju.

Kul IN: Koliko često mijenjate vaš jelovnik i prilikom mijenjanja jelovnika koliko se vodite željama gostiju, a koliko znanjem i instinktom?

Inače mislim da su važni instinkti i slijedim ih u životu, tako da na primjer ako vidim da treba mijenjati jelovnik jer je počela sezona s drugim namirnicama ili sam našla neki neodoljivi recept koji jednostavno moram probati, učinim to bez razmišljanja. Međutim treba imati i razumijevanja prema klasičnim desertima koje gosti najviše vole i očekuju, tu su brownies, torta od mrkve, tart od jabuke i ostali. Također se trudim novim desertima na jelovniku ispuniti želje i potrebe gostiju, tu su se tako našle bezglutenske i veganske torte i kolači. Na kraju se ipak sve svede na to da nema smisla pripremati tortu koju nitko ne želi kupiti.

Kul IN: Prijavljivala si se i na slastičarska natjecanja, gdje si sve bila i kako si prošla?

Ove sam se godine po prvi puta prijavila na lokalno godišnje natjecanje slastičara na kojima sam pripremala između ostaloga i neke recepte koje sam donijela iz Kul IN-a. Bilo je jako puno prijavljenih i ocjenjivanja su bila vrlo stroga. Osvojila sam drugo mjesto sa Sacher tortom, macaronsima punjenim tamnom čokoladom i pepermintom i klasičnom glaziranom tortom, a prvo mjesto sam osvojila za dekorirane cupcakes i voćni pate ili žele.  

Kul IN: Opiši nam malo restoransku scenu u Brisbaneu, kako zamišljaš svoj café bar u budućnosti?

U usporedbi sa Sydneyem i Melbourneom, Brisbane se može smatrati malo usporenijim, ali zato je kava iz Brisbanea daleko najbolja u cijeloj zemlji, tako da se s obzirom na taj trend i restoranska scena više oslanja na ležeran tip posluživanja, više je naglasak na branchu i na tržnicama s hranom. Također je prisutan trend zdrave prehrane, domaće i sezonske, vrlo slično Slow food pokretu.


Kul IN: Koja ti je najprodavanija slastica? 

Glavni favorit svakako su portugalski custard tart kojega pripremam gotovo svaki tjedan. Nažalost ne govorim portugalski, tako da se mogu samo nadati da je moj recept makar blizu izvornom tradicionalnom. Tart radim cijeli sama, prvo pripremam prhko tijesto koje nije klasično prhko kao što se inače radi za tarteve već je puno ljepljivije kao i krema. Sve zajedno pečem u jako vrućoj pećnici dok se sve ne karamelizira i blago ne zagori na samom vrhu. Prefini su, vrlo hrskavi, uvijek uživam kada ih radim.

Kul IN: Kako si se odlučila upisati kulinarsku školu? Možeš li opisati kako je trajao tvoj proces odluke?

Dvije moje najveće ljubavi su slastičarstvo i putovanja. Dugo vremena sam ih držala samo kao hobije. Tijekom prvog semestra na fakultetu sam odlučila da želim studirati slastičarstvo negdje izvan Australije. Uz svu ponudu škola za kuharstvo i slastičarstvo koje imamo u Australiji, htjela sam dobiti iskustvo življenja, ali i osvijestiti vlastiti stil kuhanja i pečenja. Također sam htjela biti sigurna u sebe, je li moja strast prema slastičarstvu doista dovoljna za krenuti u profesionalnu karijeru. Na tome putu sam shvatila da je slastičarstvo definitivno moj životni poziv i sada sam još više nego ikada željna novih znanja i učenja.

Kul IN: Koji su bili tvoji najveći izazovi tijekom školovanja i kako si se suočila sa njima?

Za mene je jedan od najvećih izazova bio naučiti se raditi u timu. To je vrlo važna lekcija i generalno za život. Uz neovisnost koje je vrlo važna osobina u životu također je bitno vjerovati ljudima s kojima radiš te je potrebno znati osloniti se na njih. Puno ste učinkovitiji u timu s kojim možete pripremiti zavidnu brojku slastica nego se samo posvetiti individualnim desertima.

Kul IN: Kada razgovaraš s nekim tko se dvoumi oko školovanja u slastičarstvu, s čime ih ohrabruješ u toj odluci?

 Ne možeš nikada biti siguran hoćeš li uživati u toj profesiji sve dok se i sam nisi okušao u njoj. A što se tiče slastičarstva, biti kreativan i specijalizirati se u karijeri u kojoj je glavni cilj uveseljavati ljude finim kolačima, ima li išta bolje od toga?

Program: Profesionalni slastičar

Program stažiranja: Meet Mia 

Facebook stranica: Makenzie's Cake Co.

Instagram: @makenzies_cake_co

 

1.jpg 19403650_1537512116323871_260271994_o.jpg 19427504_1537510599657356_61679810_n.jpg 19457651_1538623302879419_91473827_o.jpg 8.1.jpg 8.jpg 19212603_1535479979860418_589431169_o.jpg 12.jpg 19.jpg 19243553_1531774076897675_1654498905_o.jpg 19357682_1531770943564655_962910804_n.jpg 19265185_1531770940231322_1620293308_n.jpg 19339982_1531758670232549_126010242_o.jpg 19400852_1535481433193606_815552490_o.jpg 19401393_1535478009860615_397218884_o.jpg 19401571_1535481513193598_2024990672_o.jpg 19401672_1535479079860508_646272296_o.jpg 19402544_1535480713193678_98272725_o.jpg 19403568_1535478416527241_2040085052_o.jpg 19451490_1535478559860560_495980071_o.jpg IMG_3759.jpg