Spajanjem Kalifornije i Hrvatske upoznajete Lovru Miklaužića

 

 

 

 

 

 

 

 

"Vino je uvod u dobro društvo."

 

Odrastavši u obiteljskoj vinariji Miklaužić smještenoj na obroncima moslavačkih vinogorja u Lovri se znatiželja prema vinu razvijala još od malih nogu. Prateći oca Marka Miklaužića i pomažući u svim procesima uzgoja vinove loze te proizvodnje vina naučio se prepoznavati i cijeniti kvalitetna vina. Kako vino u obitelji Miklaužić ima neraskidivu vezu sa svim članovima Lovro se nije puno pitao u kojem će smjeru nastaviti svoje školovanje.

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu završio je smjer Vinogradarstvo i vinarstvo. U sklopu studija imao je prilike vidjeti pokušališta Agronomskog fakulteta koja se nalaze po cijeloj Hrvatskoj te sudjelovati u klonskim selekcijama raznih autohtonih sorti hrvatske. Na fakultetu su mu mentori bili: profesori Edo Maletić, Ivan Pejić, Jasminka Karoglan Kontić te docenti i viši asistenti Silvio Šimon, Darko Preiner i Zvjezdana Marković.

Nakon završenog magisterija Lovro 2010. godine odlazi na specijalizaciju u Sjedinjene Američke Države u vinariju Opolo smještenu u regiji Paso Robles u Kaliforniji. Vlasnici vinarije Rick Quinn i Dave Nicholas zajedno su otvorili obiteljsku vinariju u kojoj proizvode jednu od najpoznatijih sorata Sjeverne Amerike, Zinfandel. Zinfandel porijeklom dolazi od autohtone hrvatske sorte Crljenak Kaštelanski.

U vinariji Opolo, Lovro je najviše imao prilike učiti od suvlasnika Rick Quinna i podrumara Jamesa Schreinera. U vinogradu radni dan kreće vrlo rano, Lovro je sa svojim radnim timom prvo skupljao uzorke grožđa koje bi kasnije u laboratoriju analizirao s ciljem utvrđivanja optimalnog trenutka berbe, nakon čega se kreće u sve ostale pripremne aktivnosti od radova u vinogradu do podruma.

Po povratku u Hrvatsku Lovro se vraća na svoje moslavačke brege sa željom da se posveti obiteljskoj vinariji. Danas, obitelj Miklaužić na 40 ha vinograda proizvodi autohtone sorte Škrlet, Frankovku, pjenušava vina, rose-a itd. Zajedno s ocem Markom, Lovro je bio angažiran oko klonske selekcije autohtone moslavačke vinske sorte Škrlet koja je posljednjih nekoliko godina postala tržišno sve više prepoznatljiva i cijenjena.  Za svoja vina dobili su također prestižne nagrade: drugo mjesto za sortu Škrlet na International Wine Challenge u Londonu te drugo mjesto za pjenušac na Drinks Industry / Russian Wine Fair u Moskvi.

Kao mladi perspektivni enolog, vinogradar, sommelier i od nedavno predavač u Kulinarskom Institutu Kul IN, Lovro se nada da će kod mladih generacija kuhara i slastičara uspjeti stvoriti temeljna znanja o vinskoj kulturi i tradiciji te ih kao buduće gastronome potaknuti na neprestano istraživanje i uživanje u ljepotama novih i starih vina. 

0.jpg 12047002_932553580153064_2669404092045216935_n.jpg 13.jpg 11238227_883216885086734_4525295704711449225_n_1.jpg IMG_0982.jpg IMG_2314.jpg IMG_2448.jpg IMG_2500.jpg IMG_2535.jpg IMG_2565.jpg IMG_2464.jpg