Alumni: Goran Golub

“Još sam se u djetinjstvu volio igrati s hranom i uvijek sam smetao mami i baki u kuhinji. Srednja škola za kuhara mi je nakon osnovne škola djelovala kao dobar nastavak školovanja. Iako srednja škola ne mora označiti vaš konačni izbor zanimanja, meni je drago da sam još u ranim godinama odlučio koja me profesija zanima tako da sam danas već sa 20 godina završio dodatne edukacije, imam već nešto radnog staža u restoranima iza sebe i to većinom u inozemstvu. Mislim da je dobro da mladi što prije imaju jasnu sliku što žele raditi, jer onda se lako usmjeriti profesionalno.”

Kada već u ranim godinama otkrijete koja je vaša idealna profesija, čini se da vam je samo nebo granica. Iako se u djetinjstvu snovi čine puno jednostavniji, upravo ta prva ljubav s lakoćom navodi ka uspjehu. Goran Golub nije imao problema u pronalaženju svojih snova, vrlo brzo je shvatio da želi biti kuhar. Nakon završene srednje škole za kuhara, odrađene prakse u renomiranom sisačkom restoranu Cocktail, odlučuje nastaviti svoje školovanje u sklopu programa Profesionalni kuhar talijanske kuhinje. Goran je bio prva generacija polaznika u Kulinarskom Institutu Kul IN, međutim imao je velike sreće što je bio dio grupe koja je imala doista izuzetnu želju i strast za kulinarstvo. Kao dio tima koji se trudi naučiti što više bilo mu je izrazito lako sklopiti nova prijateljstva, ali i steći samopouzdanje za nove pothvate koji su ih čekali u Italiji.

Odslušana predavanja, brojni sati provedeni u kuhanju, izleti u poznate talijanske proizvodnje pršuta, parmezana te autohtonih sorti vina bila su samo uvod u stažiranje koje je Goran prema vlastitom odabiru dobio na sjeveru Italije u regiji Trentino-Alto Adige u hotelu i restoranu Kirchsteiger. Kirchsteiger je smješten u malom gradiću Völlan na brežuljcima doline Etsch, a uz živopisnu prirodu i planinski zrak, kuhinju obiteljskog restorana vodi chef Christian Pircher koji je proglašen najperspektivnijim mladim chefom južnog Tirola. U svojim jelovnicima osim što koristi svježe i domaće namirnice, također se trudi osmisliti jedinstveni spoj sjeverne i južne Italije. Goran osim što je imao priliku uživati u različitim gastronomskim utjecajima također su bile prisutne i jezične raznolikosti. Naime, područje južnog Tirola je specifično zbog utjecaja srednje europske kuhinje, a u restoranu se dobro govorio njemački i talijanski jezik. Nakon završenih ljetnih ispita, vraća se u Hrvatsku s diplomom i s jasnim ciljem da krene tražiti posao u inozemstvu.

Svega dva mjeseca nakon dodjela diploma dobiva priliku raditi u Danskom restoranu, međutim želja mu je bila vratiti se u Italiju. Kako je imao odlične preporuke predavača iz Kul IN-a i ALMA-e dobiva drugu poslovnu ponudu te se iz Danske seli u Vicenzu u Italiji gdje dobiva posao kao slastičar u Ristorante Caffe Garibaldi. Fine dining restoran Garibaldi vodi chef kuhinje Francesco Fedrighi, a dio mladog kuharskog tima je i Goran koji je uspio u svojoj 20-oj godini dosegnuti makar djelić dječačkog sna.

“Na početku karijere vrlo je važno ne preskakati određene korake. Znači prvo probajte naći dobru školu ili dobre mentore, trudite se uvijek pratiti sve trendove u kulinarstvu jer je naša profesija podložna stalnim promjenama. Mislim da je zadaća nas mladih chefova da postavimo gastronomiju u Hrvatskoj na noge i u svjetske okvire što je jednostavno prekrasan izazov i volio bih da budući mladi kuhari imaju to na pameti kada krenu raditi.”

1.jpg 5.jpg 7.jpg 11079696_1047016358646339_141107680_n.jpg 11081603_1047016968646278_167131747_n.jpg 11087190_1047016365313005_1156681734_n.jpg 11093297_1047017491979559_1100103247_n.jpg 11063207_1047016871979621_1958108510_n.jpg